Колективен иск от 139 села срещу Е.ON
Колективен иск от 139 села срещу Е.ON / netinfo

Колективен иск от 139 села срещу собственика на електроразпределителното дружество Е.ON гледа утре Варненският районен съд. Делото е заради некачествено електрозахранване, стана ясно по време на енергиен форум в курорта „Св. Константин и Елена”.

Жителите на селата във Варненска област получават около 160 V напрежение вместо стандартните 220 V. Причината за намаленото напрежение се дължи на увеличаващия се брой абонати по Черноморието през лятото когато всяка къща ставала хотел, обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов.

По думите му комисията ще изиска от НЕК и електроразпределителните дружества програма за ускорено изграждане на подстанции и решаване на проблема с некачествения ток. Най-лошо е положението по Южното Черноморие и района на Пловдив и Асеновград, посочи Шушулов. Засега не се предвиждат санкции за намаленото напрежение.

Такива ще бъдат налагани от догодина, като на енергодружествата ще се даде срок да извършат нужните инвестиции, допълни Шушулов. Глобата за неспазване на качеството на електроенрегията е от 15 000 до 500 000 лева. В случай на претърпени имуществени санкции, абонатите ще бъдат компенсирани, категоричен бе Шушулов.