КНСБ търси Стопанската камара по случая Аркотроникс
КНСБ търси Стопанската камара по случая Аркотроникс / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът на КНСБ д-р Желязко Христов настоява пред ръководството на Българската стопанска камара за намеса по случая с трудовия конфликт в кюстендилското предприятие „Аркотроникс БГ”, съобщиха от конфедерацията.

В писмо до председателя на камарата Божидар Данев от КНСБ предлагат, ако до 23-ти април няма разрешаване на проблема, да бъде свикана спешна среща с представители на стачкуващите работници, синдикатите, работодателя, Българската стопанска камара и изпълнителния директор на ИА „Главна инспекция по труда”.

От КНСБ припомнят за продължаващата вече трета седмица ефективна стачка на 266 служители от „Аркотроникс БГ” в Кюстендил. В отговор на започнатия от собственика на предприятието Гуидо Галени съдебен процес срещу работниците, стачкуващите заведоха жалби срещу работодателя за незаконно оповестяване на лични данни.

В нарушение на Кодекса на труда работодателят отказва да изплаща дължимите трудови възнаграждения за месец март 2008-ма година. От днес стачкуващите работници пускат искови молби в Кюстендилския районен съд и ще заведат дела срещу работодателя си, за да спазва трудовото законодателство на България, уточняват от КНСБ. Гуидо Галени е директен член на Българска стопанска камара.