КНСБ настоява промените в закона за здравното осигуряване да се обсъдят в тристранката
КНСБ настоява промените в закона за здравното осигуряване да се обсъдят в тристранката / снимка: БГНЕС, архив

Приемането на законопроекта за промени на закона за социалното осигуряване от правителството предизвика възмущението на КНСБ. В промените е записано, че в рамките на шестмесечен гратисен период хората, които желаят да възстановят здравноосигурителните си права, могат платят задълженията си за три години назад, според сегашния ред.

След гратисния период ще се дължат всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване. Промените предвиждат още разделяне на медицинските услуги на спешен, базов и допълнителен пакет.

Синдикалното негодувание е породено от факта, че кабинетът одобрява нормативни актове от обхвата на тристранното сътрудничество, без да е потърсил консултация със социалните партньори.

Закон е осигурителен, а неговият предмет попада в кръга на т.нар. жизнено равнище, поради което проектът за промени е следвало предварително да бъде съгласуван в тристранния съвет, заявяват от КНСБ.

От синдиката очакват отговор защо това не се е случило и настояват социалният министър и председател на тристранния съвет Ивайло Калфин незабавно да организира обсъждане на законопроекта в НСТС. Ако това не се случи, от КНСБ очакват законопроектът да бъде върнат за становище от НСТС.