КНСБ може да напусне Съвета за тристранно сътрудничество
КНСБ може да напусне Съвета за тристранно сътрудничество / netinfo

КНСБ заплаши, че ще напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество. След заседание на координационния съвет от синдиката дадоха негативна оценка на изпълнението на Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година.

Направеният анализ по изпълнението на Пакта показва изключително тревожната ситуация по сроковете и начина на изпълнение на поетите ангажименти, се казва в становището на синдиката. Според него ежегодно съвместно трябва да бъде определена минималната заплата за страната, като се отчитат официалната линия на бедност и средната работна заплата на страната – Правителството без преговори взе решение, МРЗ за 2008 г. да е 220 лв.

Според Пакта в началото на бюджетната процедура със социалните партньори трябва да бъде договорен индекс за увеличаване на работните заплати в организациите и дейностите на бюджетна издръжка – Правителството без преговори със социалните партньори взе решение за увеличаване с 10% на работните заплати от 1 юли 2008 г.

Закъснява изпълнението на много от мерките по отношение на заетостта, образованието и здравеопазването, развитието на пенсионната реформа, стратегии и приоритети за развитие в сектори от материалното производство и инфраструктурата и др. Според КНСБ тревожен е фактът, че желанието на синдикатите за обективен диалог в сферата на доходите, данъчна и осигурителна политика се свежда до запознаването им с взети решение по тези въпроси.

„За съжаление констатираме и подмяна на съдържание и философия на разписани политики и текстове в Пакта – взетото решение в Евксиновград за въвеждането от 1 януари 2008 г. на Плосък данък”, се казва в решението на КНСБ. Основен виновник по неизпълнението на Пакта е правителството. От синдиката за последен път призовават страните, които са го подписали, да положат максимални усилия и ускорят работата по изпълнението му.

Координационният съвет на КНСБ дава мандат на президента доц. д-р Желязко Христов в открито писмо до премиера да го запознае с анализа и конкретните оценки по изпълнението на Пакта и предложи прагматични стъпки и действия в близко време за реализиране на поетите ангажименти и цели, залегнали в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г.

„Заявяваме за последен път, че ако това не се случи, КНСБ ще оттегли подписа си от Пакта и ще напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество, като последствията ще са за управляващата коалиция”, се казва в заключение на решението на Координационния съвет на синдиката.