КНСБ: Бюджет 2017 е по-добър от настоящия
КНСБ: Бюджет 2017 е по-добър от настоящия / DarikNews.bg, Дарик Сливен
КНСБ: Бюджет 2017 е по-добър от настоящия
91277
КНСБ: Бюджет 2017 е по-добър от настоящия
  • КНСБ: Бюджет 2017 е по-добър от настоящия

Бюджет 2017 не е най-добрият, но е по-добър на този за настоящата година. Мнението изрази в Сливен президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изтъкна, че сметката на държавните пари за догодина предвижда 2.25 млрд. лева повече приходи и 3.6 млрд. лева повече разходи от настоящия бюджет.

МФ прогнозира: 2016 г. ще приключи с балансиран бюджет или дори с излишък

Предвидените харчове ще подкрепят икономиката и капиталовите разходи, коментира Димитров. Според него могат да бъдат увеличени разходите за наука - около 7 млн. лв. за БАН и още толкова за Селскостопанската академия, за да могат двете системи да „бъдат захранени и да може да искаме повече", уточни още профсъюзният лидер.

Според БСП, ДПС и АБВ бюджет 2017 предвижда нисък икономически растеж

Като друго перо, където могат да се дадат повече пари, Димитров посочи работещите в социалните домове. За тях са необходими поне още 10-12 млн. лв. Парите са нужни за увеличение на заплатите на служители и да могат социалните заведения да се издържат особено през зимата.

Димитров изтъкна и сферата на културата. „Като цяло културата е в незавидно, тежко състояние, за нея са необходими около 5 до 10 млн. лв.", каза още Димитров.
Той добави, че исканията на конфедерацията за повече пари за определени сфери са в размер на под 100 млн. лв., които на фона на предвидените в бюджета разходи могат да бъдат осигурени с преструктуриране на някои разходи или отлагането или прехвърлянето им.

Горанов: Ако бюджет 2017 не бъде приет, няма да се увеличат минималната заплата и пенсиите

Президентът на КНСБ заяви, че на 24 ноември ще проведе разговори за Бюджет 2017 с всички партии, представени в Народното събрание.

Други новини от Сливен