Кметът ще решава за отсрочване и разсрочване на местни данъци до 100 000 лв.
Кметът ще решава за отсрочване и разсрочване на местни данъци до 100 000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кметът ще решава за отсрочване и разсрочване на местни данъци до 100 000 лв.
35332
Кметът ще решава за отсрочване и разсрочване на местни данъци до 100 000 лв.
  • Кметът ще решава за отсрочване и разсрочване на местни данъци до 100 000 лв.

Кметът да разрешава отсрочване или разсрочване на местни данъци в размер до 100 000 лева за срок до една година, предвиждат текст от промените в Закона за местните данъци и такси, който парламентът одобри на второ четене. Според Михаил Миков от левицата компетентният орган да взима тези решения е общинският съвет, защото ако въпросът се остави в ръцете на градоначалника, щяла да се отвори възможност за нови корупционни практики. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ му отговори, че и сега на практика кметът дава становище по този въпрос и обясни защо.

Михаил Миков
: “Един текст, който е по същество корупционен. От колегиалния орган, който отсрочва и разсрочва - общинския съвет, се прехвърля правомощие на едноличния орган. Кое налага това? Кое налага, след като общинският съвет е органът на местното самоуправление. Това ще създаде и нов натиск върху кметовете.”

Менда Стоянова: “Вашата интерпретация просто не е вярна и явно цели друг тип внушения. Целта на промяната е именно прецизиране на текста, който в момента дава също права на общинския съвет да разсрочва задължения над 100 000 лв. Но в момента в алинея 7 изрично не е уредено кой е компетентният орган, който разсрочва до 100 000 лв. Практически в момента това също се извършва от кмета. От ДОПК териториалният директор на НАП има правомощията за разсрочване до 100 000 лв. и една година, а над 100 0000 лв. - изпълнителният директор на агенцията. А в Закона за местните данъци и такси е казано, че правомощията на органите на данъчната администрация се приравняват, а именно кметът - към териториалния директор, а общинският съвет към изпълнителния директор на НАП. Това е смисълът.”