Кметът на Ню Йорк на война с Юбер
Кметът на Ню Йорк на война с Юбер / снимка: Guliver/Getty Images

Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио заяви, че иска да ограничи възможно най-бързо дейността на компанията за транспортни услуги "Юбер", спрямо която той вече започна да предприема мерки.

Позовавайки се на задръстванията и замърсяването на въздуха, кметът смята да приеме още тази седмица сериозна мярка за ограничаване на "Юбер" до 1% на пазара за следващата година, като мотивът е, че трябва да се проучи въздействието на нейната дейност върху задръстванията и замърсяването.

"Мисля, че тази мярка е уместна и трябва да бъде гласувана възможно най-бързо", каза Де Блазио на пресконференция. Калифорнийската компания, която се разрасна много бързо в Ню Йорк и има там повече от 20 000 коли, докато такситата са 13 587, се опълчва на кмета. Тя го обвинява, че с мярката ще бъдат лишени от работа 10 000 души, а кварталите извън Манхатън, които такситата избягват, ще бъдат лишени от тази важна услуга.
Срещу предлаганата от кмета мярка се обявиха и трите нюйоркски всекидневника "Ню Йорк Таймс", "Ню Йорк Пост" и "Дейли Нюз".

Юбер предложи въпросът да бъде подложен на дебат в интернет, но кметът отказа. "Не дебатирам с частни компании. Да бъдем ясни: "Юбер" е мултимилиардерска компания и се държи като такава. Те поставят печалбите си над всякакви други съображения", подчерта кметът на Ню Йорк на пресконференция.

Източник: БГНЕС