Кметът на Асеновград: Не сме получили доклад, че има проблеми с проекта за Асеновата крепост
Кметът на Асеновград: Не сме получили доклад, че има проблеми с проекта за Асеновата крепост / Sofia Photo Agency, архив

До момента не сме получили никакъв одитен доклад от Европейската комисия, че има нередности в проекта „Асеновград - Свещена порта на Родопите", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие". Получили сме само писмо от Министерството на регионалното развитие, че искат още разяснения как са проведени част от 12-е обществени поръчки по проекта. Това съобщи за Дарик кметът на общината д-р Емил Караиванов.

Три са обществените поръчки по проекта, в които управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие" откри нарушения. Те са за строително-монтажни дейности, за доставка и за реализация на туристическа географска информационна система, уточни кметът.

По тези поръчки вече имаше одити от Министерството и по 2 от тях ни бяха наложени финансови корекции в размер на 250 000 лв. Към момента ги оспорваме в съда, защото смятаме, че обществените поръчки са проведени правомерно, допълни д-р Караиванов.

Вчера стана ясно, че Асеновград е сред общините, в чиито европроекти са открити нарушения и се очакват санкции по оперативната програма. Другите застрашени общини са София и Бургас. България е заплашена да изгуби над 90 млн. лв. по ОП „Регионално развитие".

Проектът за реставриране, консервиране и обезопасяване на Асеновата крепост бе на стойност над 3 млн. лв., като съфинансирането на общината е в размер на 500 хиляди лв. Проектът стартира още през 2010 година и приключи в края на миналата година. До момента нямаше никакви фрапиращи грешки и оспорвания от Управляващия орган на програмата. Затова в края на 2013 година получихме окончателните плащания в размер на 900 хиляди лв., обясни д-р Караиванов.

Предполагам, че правителството трябва да даде обяснения пред Европейската комисия и тя да отблокира средствата по програмата за България, коментира още кметът на община Асеновград.