Кметове настояват партиите да направят неотложни реформи
Кметове настояват партиите да направят неотложни реформи / снимка: Sofia Photo Agency

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) изпрати послание към политическите партии, в което се обръща към тях с „надежда и предупреждение". Основното искане на кметовете е „децентрализацията и овластяването на гражданите да стане част от националните приоритети, по които да работи реално всяко следващо управление, независимо от неговия цвят".

Председателят на НСОРБ Тодор Попов заяви в Пазарджик, че настояват за законодателни промени, като бъде въведен общински подоходен данък за сметка на намаляване на националния, да се приемат нови закони за местното самоуправление, местните данъци и такси, които да дадат надеждна основа за самостоятелно и отговорно общинско самоуправление.

Кметовете искат прозрачност в системата на управление на еврофондовете и настояват исканите реформи в местната власт да залегнат в предизборните платформи на партиите.

По думите на председателя на НСОРБ, исканията на кметовете не са ултиматум, но ако до пролетта новото правителство не покаже желание да работи равнопоставено с местната власт, след като днес от НСОРБ казват „А", имат готовност да кажат и „Б". Според Тодор Попов на България й трябват смели хора, които да направят смели реформи. Той апелира новото управление да потърси опита на общините.

Искаме ясни правила и единни стандарти за Оперативните програми и общ наблюдаващ орган, категорични бяха председателят на НСОРБ Тодор Попов и изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. Двамата изтъкнаха, че местната власт е с най-високо доверие и поясниха, че докато България няма правителство, повторило мандат, то 50% от кметовете са преизбрани, и то не по веднъж.