Клиентите на Булгаргаз дължат общо над половин милиард лева
Клиентите на Булгаргаз дължат общо над половин милиард лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Клиентите на Булгаргаз дължат общо над половин милиард лева
54159
Клиентите на Булгаргаз дължат общо над половин милиард лева
  • Клиентите на Булгаргаз дължат общо над половин милиард лева

В Бургас ще има топла вода. Това съобщи след среща с представители на топлофикациите в страната изпълнителният директор на газовия доставчик „Булгаргаз" Димитър Гогов. Той не отрече, че е възможно през лятото и други градове да останат без топла вода. Сред основните длъжници на доставчика са топлофикационните дружества в София, Бургас и Враца. Само техните задължения надхвърлят 200 милиона лева. Общо от всички свои клиенти „Булгаргаз" чака над половин милиард лева. За част от тези суми са заведени съдебни дела.

Газовият доставчик чака от своите клиенти огромни суми непогасени текущи и просрочени задължения. „В момента „Булгаргаз" не разполага с един лев свободен паричен ресурс, за да кредитира дейността на който и да е потребител", коментира изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. Той допълни, че текущият дълг на столичното дружество е около 75 млн., а на бургаското – 4,5 млн. „Говоря за текущи задължения, не говорим нито за подписани споразумения преди три години и за тяхното изплащане. В този смисъл тези пари ние желаем да бъдат изплатени. За Бургас е платена около една пета от това задължение, а за София ангажиментът е до края на месец, освен текущото да погасят още 50 млн. лв. Поне това е нашето изискване към тях. Ако не го направят, в зависимост от възможностите на „Булгаргаз" ще видим как ще действаме", каза Гогов.

Не е изключени в средата на лятото да останем без топла вода. По думите на шефа на „Булгаргаз", ако топлофикациите не плащат стоката, няма да я получават, защото газовото дружество не може да я достави. „Булгаргаз" не разполага със свободен паричен ресурс, с който да заплати необходимият им газ за производство в тези месеци", допълни той.

В Бургас тази вечер ще имат топла вода, обеща Гогов. Топлата вода спря вчера, след като дружеството в морския град спря окончателно работа. Причината беше спряното подаване на природен газ от обществения доставчик заради неизплатени задължения.

Освен топлофикациите към Булгаргаз дългове имат няколко оранжерии и газоразпределително дружество в Сливен.