Китайски ябълки конкурират българските плодове
Китайски ябълки конкурират българските плодове / снимки: БГНЕС

България се конкурира в производството на ябълки с Китай, САЩ и Турция, които са най-големите износители на този плод в момента. Това стана ясно по време на Празника на ябълката в русенското село Екзарх Йосиф, който е единствен по рода си у нас.

От Министерството на земеделието отчитат, че в Северна България има двойно увеличение на площите, заети от ябълкови градини. Това е положителен знак, изтъкна зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и уточни, че по програмата за развитие на селските райони се осигуряват доста средства за овощарството и зеленчукопроизводството.

Боянова посочи още, че в момента в страната насажденията с ябълки са около 47 000 декара. По думите й в някои райони се наблюдава намаление - като Пловдив и Варна, но пък в други - като в Русе и Монтана, засадените декари са двойно повече. Само в село Екзарх Йосиф се отглеждат 26 от общо 44-те сертифицирани сорта ябълки в България.

Китайски ябълки конкурират българските плодове
netinfo

Производителите от селото обаче споделят, че тази година реколтата ще бъде по-малко и по-лоша от очакваното заради големите суши и болестите, нападнали плодовете.

„През 2008 г. раздадохме на 250 домакинства по едно дръвче. От 44 сорта ябълки в България на територията на селото се отглеждат 26 - като флорина, грени смит, фуджи и златна превъзходна”, обясни кметът Илия Данев и допълни, че мотото на празника е „По една ябълка на ден - лекарят ще е далеч от мен”. В изложба бяха подредени и 21 артикула, приготвени от плода - мармалад, ракия, компоти, както и 18 сладкиша,посочва БТА.