Китай забавя ръст, инфлацията пада
Китай забавя ръст, инфлацията пада / netinfo

Икономическият растеж в Китай се е забавил през второто тримесечие на 2008 година поради намаляването на износа. Икономиката е нараснала до 10,1 на сто на годишна база за тримесечието, приключващо в края на юни, докато за предходните три месеца ръстът е бил 10,6 на сто.

Инфлацията е намаляла през миналия месец до 7,1 процента на годишна база при 7,7 на сто през май, сочат още данните на китайската статистика. Пекин се опитва да обуздае нарастващите цени на храните и горивата поради опасения от социално недоволство.

Но производствените цени са нараснали през юни до 8,8 на сто, като ръстът им е с най-бързото темпо от средата на 90-те години на миналия век. Очакванията са, че правителството ще предприеме действия за да бъде сигурно, че повишението няма да се отрази при цените за потребителите.

„Инфлацията намалява, но нивото й все още е високо. Ако цените се задържат високи за дълъг период от време, това няма да е добре за стабилното развитие на икономиката и ще се отрази на живота на хората, особено но домакинствата с ниски доходи. Затова ние трябва да продължим да контролираме цените, за да контролираме инфлацията”, каза говорителят на китайската статистическа служба Ли Сичао.

През февруари потребителските цени в Китай нараснаха до 8,7 процента – най-високото им ниво от повече от десетилетие. През април тя падна до 8,5 процента, а през май- до 7,7 на сто. Въпреки понижението инфлацията все още е далеч от поставената от правителството цел за ръст на цените от 4,8 процента за годината.