Китай вече е на пето място сред износителите на оръжие
Китай вече е на пето място сред износителите на оръжие / снимка: БГНЕС, aрхив

Китай изпреварва Великобритания и е петият най-голям износител на оръжие в света с 5% от световната търговия в сектора, съобщи Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), предаде АФП.

За първи път от 1950 г. Великобритания не е на едно от първите пет места в класацията, отбелязва институтът. Износът на оръжие от Китай е нараснал със 162% в периода 2008-2012 г. спрямо предишните пет години, като 55% от него е бил предназначен за Пакистан.

"Издигането на Китай се дължи главно на значителното количество закупено оръжие от Пакистан", съобщи в комюнике Пол Холтън, директор на научния отдел на СИПРИ. "Известен брой договори, сключени неотдавна, показва, че Китай се превръща в значителен доставчик за все по-голям брой големи страни", допълни експертът.

От дълго време Пакистан е ключов съюзник на Китай в Южна Азия. Докладът показва още, че Мианмар и Бангладеш внасят китайско оръжие, както и Венецуела в Латинска Америка. Световната оръжейна търговия е регистрирала растеж от 17% в периода 2008-2012 г. спрямо предишните пет години. САЩ и Русия остават основните износители съответно с 30% и 26% пазарен дял, следвани от Германия и Франция, пише БГНЕС.

В друг доклад, публикуван миналия месец, СИПРИ съобщи, че бюджетните ограничения са станали причина през 2011 г. за първи път от 20 години насам продажбите на 100-те най-големи оръжейни компании в света да намалеят. В изследването обаче не беше включен Китай. Страните от Централна Азия опитват да засилят военноморския си капацитет заради териториалните спорове, главно между Китай и неговите съседи.

Китай засили своя оръжеен сектор, откакто вносът на оръжие беше подложен на значителни ограничения от западните страни след кървавото потушаване от Народната освободителна армия на движението за демокрация на площад Тянанмън в Пекин през 1989 г. Китай не публикува статистика за оръжейния си износ.