Китай вдигна рязко цените на горивата
Китай вдигна рязко цените на горивата / netinfo

Китай ще увеличи цените на горивата и електричеството, съобщава на сайта си китайското правителство.

Цените на дизела и бензина ще се повишат с 1000 юана (144,9 долара) за тон, керосинът – с 1500 юана (около 220 долара) за тон. Така бензинът и дизелът ще поскъпнат съответно до 6980 юана за 1000 литра и 6520 юана за 1000 литра. Увеличението на цената на бензина е с 16 на сто, а на дизела – с 18 процента. Цените на природния и втечнения газ ще останат непроменени, обяви китайската Националната комисия за развитие и реформи.

В Китай съществува голяма разлика между нарастващите цени на суровия петрол на световните пазари и определяните от държавата местни цени и тази празнина трябва да бъде намалена, обясняват от комисията.

На международните пазари цените на суровия петрол се движеха около 136 долара за барел в сряда, като те са с 45 на сто по-високи в сравнение с ноември миналата година, когато Китай за последно е вдигал цените на горивата.

Контролираните от правителството цени на местния пазар са причината за спада на доставките, тъй като някои рафинерии ги спряха или намалиха, за да избегнат загубите, казва представител на Комисията, пожелал анонимност.

От държавния орган обявяват, че ще бъдат дадени субсидии на фермерите, обществения транспорт, семействата с ниски доходи и шофьорите на таксита, за да се облекчат проблемите им, свързани с поскъпването на горивата. Цените на билетите в градския и междуградски транспорт, в железопътния транспорт, както и цените на такситата ще останат непроменени.

Държавният чиновник не коментира влиянието на цените на петрола върху инфлацията, която през май бе 7,7 процента, през април бе 8,5 на сто, а през февруари достигна 12-годишен максимум от 8,7 процента.

Електричеството ще поскъпне средно с 4,7 процента от 1 юли. Цените идват в отговор на нарасналите разходи на електроцентралите в страната. Над 80 процента от електроцентралите на въглища отчитат загуби особено в периода януари-май тази година. Статистиката показва, че въглищата за централите са поскъпнали с 80 юана за тон през последните две година, като само от началото на година поскъпването е с 48 юана на тон.