Китай ще поощрява покупката на екоавтомобили
Китай ще поощрява покупката на екоавтомобили / снимка: BGNES
Китайските власти планират да поощряват купуването на екологично безопасни автомобили чрез данъци и така да намалят нивото на замърсяване на околната среда. Това заяви заместник-председателят на китайския държавен комитет за развитие и реформи Чжан Сяоцян, цитиран от БГНЕС.

Изказването си той направи по време на форума "Нови шампиони", който се провежда в град Далян в Североизточен Китай.

"Правителството не трябва просто да забранява на гражданите да купуват транспортни средства, а евентуално чрез въвеждането на различни данъци да помогне да бъде установена определена рамка, за да се стимулира купуването от населението на автомобили с по-малък разход на енергия", заяви Сяоцън.

Чжан Сяоцян отбеляза, че китайското правителство иска да използва пазарни механизми за поощряването на покупките на автомобили, които изразходват по-малко енергия. "Мисля, че сега се намираме в началния етап, но в бъдеще ще повишаваме ефективността на тези мерки", каза той.

Сяоцян призна правомерността на обвиненията, че много решения и мерки на централното правителство за защита на околната среда не се реализират или се осъществяват непълно по места. По думите на чиновника инициативите ще се провеждат и на ниво провинция.