Китай купува родни сортове череши и малини
Китай купува родни сортове череши и малини / снимка: darikNews.bg, Влади Владимиров

Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им. Китай е купил и един сорт малини - "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му, каза пред Дарик директорът проф. д-р Димитър Домозетов, по време на честването на 85- та годишнината на Института по земеделие в Кюстендил. Цената на сделките е търговска тайна.

"Институтът по земеделие работи в трудни условия, там, където другите институти не могат, затова печелим и международно уважение. Например, в Китай черешите се гледат на тераси на 1200 м височина, а ние сме единственият институт, който гледа череши на тераси. Малините много добре пробиха, сега ще правят фабрика там. В Македония, Сърбия правим насаждения. Нашият институт е водещ в направление овощарството", заяви проф. Домозетов.

Институтът по земеделие в Кюстендил показва в изложба около 200 сорта ябълки, сред тях и такива, които не са подходящи за отглеждане в региона, "за да се ориентират стопаните кои да засаждат и кои не", коментира Домозетов. Обръща се внимание на сортовете устойчиви на основната болест при ябълките- струпясване.

Китай купува родни сортове череши и малини
netinfo