Китай дари на Куба 10 милиона долара
Китай дари на Куба 10 милиона долара / Sofia Photo Agency

Китай отпусна на Куба заем от 70 милиона долара за възстановяване на болници и й даде безвъзмезден заем от 10 милиона долара за социално-икономически проекти в рамките на редица двустранни споразумения, подписани в Хавана от президентите на Китай Ху Цзинтао и на Куба Раул Кастро, предаде Франс прес.

Кредитът от 70 милиона долара е втори транш по сключено през 2004 г. споразумение за 350 милиона долара, предназначени за модернизацията на болници и клиники в кубинската столица. Китайското правителство също даде безвъзмездна помощ от 10 милиона долара на кубинската държава за социално-икономически проекти, които тепърва ще се уточняват.

Двете комунистически страни се договориха и за преструктуриране на кубинския дълг към Китай от 90-те години, съобщават кубински медии без повече подробности.

Двамата президенти вече подписаха редица икономически споразумения, включително за закупуване на кубински никел и захар от Китай. Китай е втори по големина търговски партньор на Куба след Венецуела. Търговският им обмен през 2007 г. е бил 2,6 милиарда долара.

В края на август и началото на септември Куба пострада от три урагана, които по официални данни са взели седем жертви и нанесоха щети за близо 10 милиарда долара.

Към 2007 г. външният дълг на Куба е бил около 16,5 милиарда долара.