Кириенко: Първият блок на АЕЦ “Белене” може да бъде доставен през 2016-а
Кириенко: Първият блок на АЕЦ “Белене” може да бъде доставен през 2016-а / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България може да бъде ядрен лидер в региона и в бъдеще, заяви генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко по време енергийната конференция. По думите му руската компания - строител на бъдещата АЕЦ "Белене" -"Атомстройекспорт", вече е почти готова с оборудването за централата. Ето какво каза Кириенко:

През декември догодина ще е готов първият комплект от оборудването за АЕЦ "Белене". Това ни дава възможност в изключително кратки срокове да предоставим реакторите за централата. Първият блок за "Белене" може да бъде доставен през 2016 година, а втория - през 2017 година. Това ще позволи на България да остане лидер в региона, тъй като програмата ни за изграждане на нови атомни мощности е натоварена, има интерес от строеж на централи в целия регион. Очевидно този, който ще е първи, ще получи и съответното предимство.

Кириенко Първият блок на АЕЦ Белене може да бъде доставен през 2016а
netinfo

В 15 часа Кириенко ще се срещне с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Това потвърди говорителят на „Росатом" Сергей Новиков след откриването на форума. По думите му в момента в София са пристигнали компаниите, които имат интерес да инвестират в „Белене".Към момента обаче не е уточнено кои са тези инвеститори. Новиков обясни, че шефът на "Росатом" Сергей Кириенко няма да коментира ничии думи. За АЕЦ „Белене" има сключен договор, в него е записано 4 милиарда евро, но също така пише, че може да има поскъпване заради инфлацията, обясни Новиков и допълни, че двете страни така и не са успели да се договорят какво да бъде това поскъпване. Според Сергей Новиков за „Белене" има два варианта - единият е проектът да бъде спрян и България да изгуби лидерската си позиция в ядрената енергетика в региона. Вторият вариант по думите на Новиков е централата да бъде изградена, без България да дава пари от бюджета си.