Киев с ответен удар към Газпром - заведе иск за 6 млрд. долара
Киев с ответен удар към Газпром - заведе иск за 6 млрд. долара / netinfo

Украинската газова компания Нафтогаз съобщи, че е сезирала Международния арбитражен съд в Стокхолм заради цената на газа, определена от Русия, и за да оспори надплащане в размер на 6 милиарда долара за руския газов гигант Газпром.

Делото цели връщането на "надплащането за газа" от 2010 г. насам, изчислено на 6 милиарда долара (4,4 милиарда евро), съобщи Нафтогаз в комюнике. Тя уточни, че ще поиска от Арбитражния съд да установи "справедлива цена" за бъдещите доставки на руски газ, пише БГНЕС.

Съобщението идва няколко часа след решението на Газпром да спре газа за Украйна, след като не беше постигнато споразумение за уреждане на украинския дълг на обща стойност 4,5 милиарда долара. Газпром съобщи, че е сезирала същия съд в Стокхолм във връзка с дълга на Киев.

Преговорите в последната минута с посредничеството на ЕС снощи в Киев за постигане на споразумение се провалиха, застрашавайки снабдяването с газ на Европа. Около 15% от потребявания от Европа газ преминава транзитно през украинската територия.