КФН състави актове на пет посредника за сделки със Зърнени храни България АД
КФН състави актове на пет посредника за сделки със Зърнени храни България АД / netinfo

Комисията за финансов надзор извърши проверки по спазването на изискванията на Закона за пазарите на финансови инструменти / ЗПФИ / и Наредба № 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници при сделки с акции на Зърнени храни България АД, сключени от ИП Д.И.С.Л. Секюритийс АД, ТБ Юробанк И Еф Джи България АД, ИП Юг Маркет АД, ИП Сомони Файненшъл Брокеридж ООД и ИП Загора Финакорп АД.

В резултат на приключилите проверки са съставени актове на петте инвестиционни посредника за нарушение, тъй като не са извършили проверка в депозитарната институция, дали финансовите инструменти, за които се отнасят нарежданията за продажба, са налични по съответната сметка на клиента.

Във връзка с реализираното публично предлагане на акции от капитала на Спарки АД - Русе и с оглед на факта, че разпоредбата на чл. 35, ал. 2 от Наредба № 38 забранява т. нар. „intra - day” търговия, Надзорът започва проверки за спазването на законовите изисквания при сделки с акции на Спарки АД, сключени от ИП София Интернешънъл Секюритиз АД и ИП Карол АД.

DarikFinance.bg