КФН отново предлага промени в Кодекса за застрохаването за бонус-малус системата
КФН отново предлага промени в Кодекса за застрохаването за бонус-малус системата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
КФН отново предлага промени в Кодекса за застрохаването за бонус-малус системата
49413
КФН отново предлага промени в Кодекса за застрохаването за бонус-малус системата
  • КФН отново предлага промени в Кодекса за застрохаването за бонус-малус системата

С промени в Кодекса за застраховането ще се въведе системата бонус-малус, чрез която шофьорите с по-малко нарушения ще плащат по-ниска цена за автомобилни полици, съобщи за Дарик зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Антония Гинева. Миналата година парламентът отхвърли въвеждането на системата, но има готовност предложенията да бъдат внесени отново, след като изтече законовият срок на изчакване. Вносител е финансовото министерство.

„Всичко онова, което зависи от нас, ние го правим. Подкрепяме много въвеждането на бонус-малус системата. Смятаме, че моментът е назрял и е изключително важно това да се стане, за да бъдат защитени потребителите", каза Гинева.

Тя допълни, че има идея да се направи информационен сайт само за защита на потребителите във втората половина на годината, който да е функциониращ до края на годината. В него ще се съдържа финансова информация по опростен и достъпен за потребителите начин.

Най-често потребителите се обръщат към Комисията за финансов надзор по въпроси, свързани със застрахователните услуги. „Примерът, който е много показателен за нашите правомощия, когато се касае за произнасяне на застраховател по отношение на застрахователна претенция и застрахованият е останал недоволен, онова, което ние можем да направим, е да проследим дали застрахователят се е произнесъл в срок и е изплатил дължимото обезщетение в същия срок", каза Гинева.

Тя обясни, че КФН не може да се произнася по отношение на размера на обезщетението и ако хората са недоволни от него, следва да се обръщат към съда.