КФН наблюдава под лупа акционерите в публичните дружества
КФН наблюдава под лупа акционерите в публичните дружества / снимка: БГНЕС
КФН наблюдава под лупа акционерите в публичните дружества
31735
КФН наблюдава под лупа акционерите в публичните дружества
  • КФН наблюдава под лупа акционерите в публичните дружества

До края на септември ще бъдат изработени програмните документи на Комисията за финансов надзор, съобщи председателят й Стоян Мавродиев. Той представи екипа, с който ще работи – зам.-председателите Димана Ранкова, Борислав Богоев, Ангел Джалъзов и член Антония Гинева. Мавродиев отказа да коментира същността на програмния документ, който изтече в медиите, но бе категоричен, че това е чернова на идеи, която е обсъдена с инвестиционната общност. Той видя опит за създаване на интрига между новия състав на комисията.

На днешното си заседание новият състав на Комисията за финансов надзор е гласувал декларация, която поднадзорните компании ще трябва да попълнят, за да се установи собствеността им. „Ние можем да задаваме въпроси до безкрайност, докато установим действителните собственици, тъй като знаете, че има много сложни структури, които са свързани с конгломерати от компании, каза Стоян Мавродиев.

Мавродиев бе категоричен, че комисията ще работи с различен стил от предходните състави. „надали съм се задълбочавал да изследвам стила на предишната комисия за финансов надзор. Уверявам ви обаче, че нашият стил ще бъде различен, какъвто и да е бил стилът на предишната комисия”, каза шефът на КФН.

Новият председател на финансовия надзор обеща прозрачност в работата на комисията, освен когато се обсъждат „рискове, стоящи да кажем пред определена компания, които могат да бъдат риск за цялата финансова система”.

Когато бъдат приети програмните документи в работата на комисията, те ще бъдат оповестени официално. „Всичко останало са чисто и просто казано начини да се опита да се създаде интрига между екипа в комисията или да се създаде някаква интрига по отношение на практики, зад които ще застане комисията”, каза Мавродиев.

Мавродиев бе категоричен, че в комисията няма раздори, а цари пълно разбирателство.