КЕВР отложи решението относно отсрочка за цените на тока
КЕВР отложи решението относно отсрочка за цените на тока / снимка: БГНЕС
КЕВР отложи решението относно отсрочка за цените на тока
80735
КЕВР отложи решението относно отсрочка за цените на тока
  • КЕВР отложи решението относно отсрочка за цените на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране не взе решение дали ще отсрочи новите цени на тока. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. Такава възможност - Комисията да отложи влизането в новия регулаторен период и той да започне вместо на 1 юли на 1 август - беше получена след като вчера депутатите приеха промени в Закона за енергетиката.

Мотивът за невзетото решение е, че промените не са обнародвани в Държавен вестник и такова произнасяне би било незаконосъобразно, коментира Иванов.

По тази причина дали ще има или не отлагане, ще стане ясно на друго заседание на регулатора във вторник, 30 юни.

Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да вземе решение дали регулаторният период, с което и новите цени в сектор „Електроенергетика", да бъде отложен - решение обаче нямаше. Мотивът обясни председателят на регулатора Иван Иванов: „След приемането вчера на поправката на закона, Комисията имаше готовност днес да излезе с решение, ако беше влязла в сила самата поправка - ако беше публикувана в Държавен вестника, което още не е станало. Комисията няма правно основание да се произнася след като правният акт, въз основа на който ние да излезем с решение, не е действащ към момента".

Така дали ще има или не отсрочка ще стане ясно във вторник на друго заседание на КЕВР. Иванов обясни още, че в дебата за състоянието и бъдещето на енергетиката и взиманите мерки са се появили изказвания на някои от участниците, в които се отправят неоснователни обвинения към комисията. По думите му след анализ, ако има необходимост въпросът ще се отнесе към упълномощените органи в страната. Относно нападките срещу него той каза, че никой не може да го отклони от пътя, който е поел за защита на българската енергетика, на потребителите и на националния интерес: „Никой не може да ме пречупи и постави на колене. На колене заставам само пред паметта на героите, дали живота си за България, и пред гроба на моите родители".