КЕВР кове правилата за търговия с ток на либерализирания пазар до ноември
КЕВР кове правилата за търговия с ток на либерализирания пазар до ноември / снимка: БГНЕС

Скоро ще се проведе обществено обсъждане, за да се намери най-доброто решение за правилата за търговия с електрическа енергия. В момента тече интензивен период на обработка на подадените предложения,а каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов в рамките на форум за предстоящата либерализация на енергийния пазар у нас.

Той отбеляза, че ангажиментът на КЕВР ще бъде изпълнен в срок, с тясното сътрудничество на Българската независима енергийна борса. С въвеждането на функционираща борса, КЕВР на практика ще престане да определя цените на електроенергията, добави той. По-късно пред журналисти Иванов каза, че правилата трябва да бъдат готови до ноември и от КЕВР ще се постараят да ги направят по най-добрия начин, без лобизъм.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен каза, че се надява идващата година да бъде посрещната с работеща енергийна борса. Това е ключов момент за промяната в българската енергетика, за което говорим от много време, отбеляза той и изрази надежда да се спре с всички подозрения към някои практики в сектора.

Източник: БТА