Казусът Странджа е приключен според шефа на екокомисията в НС
Казусът Странджа е приключен според шефа на екокомисията в НС / снимка: Sofia Photo Agency
Шефът на екокомисията в НС смята казуса "Странджа" за приключен
70318
Шефът на екокомисията в НС смята казуса "Странджа" за приключен
  • Шефът на екокомисията в НС смята казуса "Странджа" за приключен

За БСП казусът "Странджа" е приключил, стана известно от думите на депутата на левицата и председател на парламентарната комисия по екология Петър Курумбашев.

Народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ за решение на парламента, с което да се задължат ресорните министри да се отчитат за мерките, касаещи природния парк и строителството в района на Царево.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ, парламентът да следи отблизо работата на изпълнителната власт. Петър Курумбашев смята случая за приключен след заповедта на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за цялостно изменение на общия устройствен план на Царево и заповедта на екоминистъра Искра Михайлова за спиране на устройствения план от 2008 година до провеждане на процедура за изменение на ОУП на цялата територия на Царево, която е съвместена с изискваща се екологична оценка.

Основното притеснение на опозицията, споделено от Лиляна Павлова от ГЕРБ, е, че заповедите на министрите Терзиева и Михайлова са обжалваеми.

Междувременно стана известно, че ресорният заместник-министър на екологията Атанас Костадинов, отговарящ за парковете, все още не е прочел писмото от Европейската комисия от миналата седмица, в което се дава срок за мерки до март.

Писмото форсира решението на министър Искра Михайлова да подпише заповедта за "спиране на действието" на Общия устройствен план на Царево до изработването на нов и влизането му в сила заедно с нова екооценка. Пред журналисти в парламента Костадинов заяви, че още не е намерил време да се запознае с това писмо.

Независимо от решенията на изпълнителната власт от последната седмица, протестите, организирани от природозащитници и партия Зелените, продължават.