Казанджиите плашат с нови протести
Казанджиите плашат с нови протести / БГНЕС, архив
Казанджиите плашат с нови протести
87484
Казанджиите плашат с нови протести
Казанджиите плашат с нови протести
  • Казанджиите плашат с нови протести
  • Казанджиите плашат с нови протести

Казанджии плашат с протест, ако не се променят условията за варене на ракия. Те настояват да отпаднат измененията в Закона за акцизите, които влязоха в сила от 2016 г.

С промените в закона казаните ще могат да варят домашна ракия само от 1 юли до 1 януари. Тези, които искат да произвеждат ракия извън този срок, ще трябва да уведомят Агенция "Митници" 14 дни предварително.

Собственици на казани за варене на ракия блокираха Дунав мост (СНИМКИ)

"Да вкарат европейската директива и въз основа на нея да се направи нов закон. Но се захванаха с Изборния кодекс, след това ще дойде ваканцията, после - президентските избори и така годината си отиде. А ние не можахме да работим тази година", коментира Иван Новоселски, собственик на казан за ракия в благоевградското село Бело поле и член на Управителния съвет на Сдружение "Българската домашна ракия".

Днес собствениците на казани от Югозапада ще проведат работна среща с овощари и пчелари от региона. Те ще обединят усилия, за да защитят интересите си.

Тази година, заради лошото време, се очаква слаба земеделска реколта и производителите настояват за компенсации от държавата.