Карстед: Европа трябва да намали петролната си зависимост
Карстед: Европа трябва да намали петролната си зависимост / снимка: БГНЕС

Европа трябва да намали енергийната си зависимост от петрола, защото страните, от които внася суровината използват това обстоятелство, за да оказват политически натиск върху вносителите, каза пред Дарик Пер Карстед, изпълнителен директор на една от водещите шведски компании за производство на биогорива.

Ако погледнем кои са големите производители на биодизел, то се вижда, че това производство може да става на доста по-ниска цена отколкото е пазарната стойност на петрола, а източноевропейските страни имат огромен потенциал да отглеждат култури за биодизел върху неизползваните си земи. В началото, когато няма инфраструктура, да, производството е скъпо, но с развитието на даден сектор цената пада. Бразилия например работи по въпроса от 35 години и те намалиха драстично разходите си.

Аз лично съм убеден, че независимо каква е цената на петрола, ще има голям недостиг в обозримо бъдеще и шофьорите във вашата страна ще са готови на всичко, за да имат гориво, с което да карат колите си. Така че не е въпрос вече на цена, а на наличност. Африка, Южна Америка и Източна Европа имат голям потенциал, но въпросът е да се прави по екологичен и устойчив начин. Петролът не може да бъде такъв начин, природният газ – също, и въглищата. Но биогоривата могат, тоест това, което трябва да направим, е да впрегнем познанията и ресурсите си да направим нещата по правилния начин.