Каролев: Баранко не е стратегически инвеститор
Каролев: Баранко не е стратегически инвеститор / netinfo

„Фирмата „Баранко” ЕООД, купувач на „Юрий Гагарин” БТ, е финансов инвеститор, а не стратегически. Предполагам, че новият собственик ще раздели фабриката на 3 предприятия и всяко ще тръгне по своя собствен път на развитие. Няма да се учудя, ако отново бъдат пуснати за продажба. Това каза в предаването „Портфейл” на „Дарик” консултантът по сделката Владимир Каролев.

Официалната оценка на „Юрий Гагарин” беше с около 40% по-ниска, отколкото постигната цена. „Булгартабак” останаха доволни от сделката, тъй като получиха 32 милиона лева, а очакванията им бяха за не повече 22–23 милиона, обясни Каролев. Плановете ни са продадем 11 от дружествата на Булгартабак най-късно до края на годината. Две от тях, Дупница и Шумен, са пред фалитно състояние, но въпреки това има заявен интерес за покупка от страна на инвеститори, обясни още Каролев.

Заради намалените данъци смятам да закрия офшорната си фирма в Кипър и да я регистрирам в България. Разходите по администрирането на тази компания в Кипър са около 10 процента, колкото и в България. С новите данъчни промени тези офшорни компании, които са собственост на българи, стават излишни, каза още Каролев .