Карго компании пишат до президента
Карго компании пишат до президента / netinfo

В отворено писмо президента, премиера, министъра на транспорта служителите от авиокомпаниите от товарната авиация на България поставят въпроси, свързани с опасността от закриване на отрасъла.

През февруари Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" отне лиценза за полети в европейското въздушно пространство на пет наши карго компании - „Ер София”, „Брайт Ейвиейшън Сървисиз”, „Хели Еър”, „Скорпиън Еър” и „Вега Еърлайнз".

Бяха ли защитени и как интересите на българските превозвачи при предприсъединителното договаряне на глава „Транспорт” и какви ангажименти бяха поети при закриването на тазиглава питат служителите от авиокомпаниите от товарната авиация на България в отвореното писмо.

Пред съответните институции те настояват за компетентни отговори и политическа ангажираност за решаване на проблемите си. Един от тях е за отговорността, че поетите ангажименти не са били съгласувани с фирмите от транспортната авиация, най-силно засегнати от тях. Освен това, поради липса на информираност, браншът не е могъл да приведе фирмите и работата си в съответствие с изискванията на нормативните документи на Европейската общност, заявяват авиаторите. Те искат отговор и на

въпроса защо е допуснато спиране на операторите със самолети Ан-12, регистрирани в страна членка на Европейския съюз при положение, че същият тип самолет продължава да лети в европейското пространство под чужд регистър, включително и от летищата на България до днес. По този начин, според тях, правителството не защитава равните европейски права на своите фирми, като ги лишава от правото на бизнес.