Калканова: Проектът за АЕЦ Белене е икономически защитен
Калканова: Проектът за АЕЦ Белене е икономически защитен / netinfo

Зададените параметри за оценяване на кандидатите по проекта за изграждане на атомната централа в Белене в много голяма степен защитиха като икономически целесъобразен този модел. Това заяви в предаването „Седмицата” по „Дарик” Татяна Калканова от НДСВ. Според нея това решение е обосновано и икономически, и стратегически. Параметрите предполагаха да се избере най-добрият изпълнител на проекта за изграждане на АЕЦ Белене, каза още Калканова.

Според Димитър Бъчваров от ДСБ целта на проекта всъщност не е икономическа, това е политически въпрос и целта е обвързване с Русия.

Иван Гризанов от БСП бе категоричен, че руската технология е една от най-добрите, а изборът се определя от наредбите на Агенцията за ядрено регулиране в зависимост от показателите за безопасност.

Народният представител от ОДС Иван Сотиров коментира от своя страна, че СДС са против държавата да поема ангажименти по изграждането на такива мегапроекти. Ако има подобен огромен интерес от един печеливш проект, не виждам защо трябва да има такива държавни гаранции, заяви отново в „Седмицата” Иван Сотиров.

„Не мога да разбера защо трябваше да се унищожи нещо, което съществува и да се гради нещо ново”, коментира от своя страна депутатът от Атака Димитър Стоянов. Той изрази личното си мнение, че подкрепя идеята за изграждането на АЕЦ Белене, но всичко зависи по какъв начин това ще се случи.