Калфин: Спадът на световните пазари ще се отрази у нас в по-малка степен
Калфин: Спадът на световните пазари ще се отрази у нас в по-малка степен / снимка: Sofia Photo Agency

Спадът на световните финансови пазари ще се отрази на българския финансов пазар, но в по-малка степен. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин, който участва в кръгла маса за перспективите на българския капиталов пазар, предаде БГНЕС.

Българският финансов пазар има достатъчно много стимули за развитие като капацитет и интерес на инвеститорите и затова отражението на световния финансов срив ще е по-малко у нас, допълни Калфин.

Според него в краткосрочен и средносрочен план има много добри перспективи и доказателство за това е, че от началото на годината на Българската фондова борса са пуснати 47 нови емисии.

Вицепремиерът посочи, че рисковете за българския финансов пазар са по-малки, тъй като факторите, които доказват жизнеността му, са много повече. Пред участниците в кръглата маса министърът на външните работи отбеляза, че би трябвало да се помисли за идеята фючърсните сделки на стоковата борса да се контролират от Комисията за финансов надзор. Ако искаме производителите да гарантират цени за продукцията си, трябва да направим добре регулиран финансов пазар, обясни Калфин и добави, че от една година работна група подготвя проект за създаването на енергийна борса у нас. Проучваме опита на Норвегия, Испания, Германия и Чехия и ще предложим най-доброто решение, каза Калфин.

Директорът на Българската фондова борса Бистра Илкова каза, че заради световната финансова криза и не особено разумното поведение на частните инвеститори, които играят на борсата, се забелязва известен спад с реализираните обороти и капитализацията на борсата. От началото на 2008 г. капитализираните обороти са с 39 на сто по-малко спрямо миналата година и са с размер на 854 млн. евро.

Председателят на Асоциацията за индустриален капитал Васил Велев обясни, че България продължава да бъде привлекателно място за инвеститорите и основна заслуга за това има благоприятната данъчна политика.