Социалният психолог Найден Николов обясни защо хората се провалят в кариерата си пред Нова телевизия. Според него всеки неуспех трябва да ни мотивира и да се превърне в успех.

По думите му голяма част от хората са нещастни и се провалят в работата си и заради своите шефове. Причината е, че някои ръководители не осигуряват среда за развитие, а други потискат активността на служителите си, без да го осъзнават.

Според изследване има 2 типа ръководители - т.нар. "увеличители" и "намалители". Това са два различни типажа. Единият е продуктивен, мотивира другите, не се страхува от неуспех, а вторият е точно обратното.

Как шефовете вече ще могат да следят с кого си чатим в работно време

"Истинският успех на един ръководител е неговите подчинени да могат и да бъдат повече от него", добави Николов.

Да обвиняваме шефовете обаче може и да е част от оправданието на хората да не постигнат повече и да се провалят в работата си. Според психолога, ако някой иска да постигне нещо, няма кой да му попречи.

Три черти, които издават лошия шеф

"Качество номер 1 в бизнеса в момента, това което ще е бъдещата перспектива, е справяне с необичайно сложни обстоятелства, умения за анализ и реакция на нетрадиционни обстоятелства. Защото обикновено хората очакват всичко да е наред и стабилно, но то не е", каза още Николов.

"Може би заради драматичните условия на оцеляване на нацията ни, има един механизъм за оплаквачество. Вероятно е наследство от травматично минало - да сме негативни и да се оплакваме", обясни още специалистът.

Източник: Novanews.bg

Снимка: ThinkStock/Getty Images