/ Thinkstock/Getty Images
Между 250 и 600 евро обезщетение могат да изискват пътниците, които не са успели да отпътуват от Летище София заради проблеми с твърде много продадени билети за полетите им. Директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов заяви, че потърпевшите имат право на избор дали полетът им да бъде сменен с такъв на възможно най-скорошна дата, или да се откажат от пътуването и да им бъде върната продажната цена.

Какво да направим, ако имаме билет, самолетът е пълен, но няма място за нас?
 
Трети ден пътници, закупили билети от авиокомпания „Wizzair”, не успяват да се качат на полетите си. Причината за това е, че продадените билети са повече от наличните места в самолета. Тази сутрин над 20 души остават на Летище София, вместо да отпътуват за Лондон.
 
Директорът на Европейския потребителски център Иван Арсенов коментира, че ощетените пътници трябва да знаят, че имат права, за които авиокомпанията и летището са длъжни да ги информират.
 
"Трябва да им се предложи алтернатива, тъй като те са имали валиден билет, съответно платили са за него, но въпреки това не са качени на самолета. В този случай на тях трябва да им се предостави възможност за избор между това да се откажат да пътуват и да премаршрутирани до възможно най-скорошна дата. Те имат право и да се откажат да пътуват и да им бъде върната продажната цена в 7-дневен срок или просто да бъдат премаршрутирани в следващ полет възможно най-скоро", каза Арсенов.

Московски разпореди проверка на Wizz Air
 
Той поясни още, че ако се наложи изчакване на полета, по вина на авиокомпанията, тя е длъжна да се погрижи за престоя на пътниците на летището или в хотел, в зависимост от периода на закъснение.
 
"Ако отказът им за достъп на борда е по вина на компанията, пътниците могат да търсят между 250 и 600 евро индивидуално обезщетение на всеки един пътник поотделно", каза още директорът на Европейския потребителски център.
 
Ако авиокомпанията откаже да изплати обезщетение на потърпевшите, те могат да подадат сигнал в Европейския потребителски център.