Как вървят цените на едро на елхите
Как вървят цените на едро на елхите / Thinkstock/Getty Images

Между 3 и 30 лв. на едро ще платят търговците за елхи, отгледани на територията на държавните предприятия и техните поделения в страната. Цената зависи от вида на дървото, неговата височина, мястото на добив и наличието на контейнер.

Моторната резачка е най-нежеланият от жените коледен подарък

През тази година държавните горски предприятия и техните териториални поделения ще предложат на пазара близо 40 000 отсечени дръвчета, съобщава "Монитор", като се позовава на аграрното министерство.

През последните години расте интересът към коледни дръвчета в контейнер, но все още търсенето на отсечени елхи е по-голямо. Предпочитани видове са обикновен смърч, обикновена ела, черен и бял бор, както и зелена дугласка.

Технологиите убиват духа на Коледа

През тази година бели пластини ще указват, че дръвчето е отсечено законно. Цветът на тази маркировка се мени всяка година, за да се намалят злоупотребите. Пластините имат правоъгълна форма и лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Всички коледни дръвчета - живи и отсечени, се транспортират с превозни билети.

Всеки пети българин вземал заем за коледни подаръци

Мобилни екипи от горските ще контролират транспортирането на елхите. Засилени наблюдения и дежурства на горските стражари има в иглолистните масиви, особено тези, които се намират близо до населени места и пътища, за да се намалят кражбите на коледни дръвчета, предупреждават от МЗХ.