Кабинетът ще вземе мерки за овладяване на цените на зърното
Кабинетът ще вземе мерки за овладяване на цените на зърното / netinfo

Държавно-обществената консултативна комисия за наблюдение и анализ на цените, председателствана от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров е заседавала по разпореждане на министър-председателя Сергей Станишев, съобщиха от Правителствената информационна служба.

По-рано премиерът е разговарял с министър Димитров, с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и със заместник-министър Светла Бъчварова. С тях премиерът е обсъдил възможните мерки, които държавата може да предприеме във връзка с пазара на зърно и състоянието на цените.

Консултативната комисия е решила министър Димитров да внесе предложение в Министерския съвет за попълване на държавния резерв чрез внос на зърно. Според комисията ситуацията ще бъде овладяна чрез внос на приемливи цени и в необходимите количества, включително и от страни извън ЕС.

Недостигът на царевица може да бъде преодолян чрез закупуването й от Интервенционната агенция на Унгария и с внос от Украйна. При необходимост правителството ще вземе и други мерки за окуражаване на вноса на фуражи, както и за нуждите на хранителната индустрия с цел нормализиране на цените, се посочва в съобщението.

Министърът на икономиката и енергетиката ще възложи проверка от Комисията за защита на потребителите за коректното обявяване на цените на стоките в търговските обекти, включително за единица продукт и разфасовки.

Заместник-министърът на земеделието и предоволствието е представила актуални данни за добива на зърно. Според нея количеството хлебна пшеница у нас е достатъчно за осигуряване баланса на страната, за фураж и семена.

Близо 40 процента от добивите се съхраняват в рискови складове и има опасност да влошат качеството си, което ще доведе до загуба за фермерите. През тази година са произведени 2,2 милиона тона пшеница, а остатъкът от миналата година е 150 хиляди тона. Наличните количества са достатъчни за осигуряване на баланса на страната за изхранване на населението, за фураж и семена, се посочва в съобщението.

Според членовете на комисията, повишаването на цените е следствие на климатичните аномалии, нарастването на потреблението, увеличаването на туристите и на цените на хранителните стоки в Европа.