Кабинетът разгледа варианти за подкрепа на „Кремиковци”
Кабинетът разгледа варианти за подкрепа на „Кремиковци” / netinfo
Правителството е разгледало варианти за подкрепа на “Кремиковци” в създалата се ситуация. Това стана ясно на пресконференция на премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров в Министерски съвет. По думите на Димитров, това не е краят на „Кремиковци”, но може да се наложи съкращаването на 1200 работници.

Премиера Сергей Станишев подчерта, че държавата не е абдикирала от проблема с „Кремиковци”, като допълни, че е готов да се срещне с всеки сериозен инвеститор, който има желание да оздрави комбината:

„Именно правителството е единственото, което от всички институции и възможни фактори, което полагаше и полага последователни усилия за една перспектива на този комбинат”, каза още Станишев.

Министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че комбинатът има дългове от над 151 милиона лева към „Булгаргаз” и НЕК след обявяване на „Кремиковци” в несъстоятелност те са нараснали с 23 милиона лева:

„Разумното искане от страна на работещите държавата да ги подкрепи, за да продължат да произвеждат, разбирате, че се превръща в пазарен абсурд, съобщи още Димитров.

Министър Петър Димитров посочи, че правителството е взело решение да се потърси недържавна подкрепа за комбината.

„До края на другата седмица чрез продажба на готова продукция на „Кремиковци” да могат да бъдат осигурени около 24-25 милиона лева, от които на първо място да се покрият заплатите за август и септември на работещите”, добави още енергийният министър.

Посочено бе и че има кандидати за изкупуване на продукцията на „Кремиковци”, но конкретни имена не бяха визирани.