Кабинетът обсъжда антикризисните мерки
Кабинетът обсъжда антикризисните мерки / снимка: Sofia Photo Agency

Кабинетът обсъжда на работно заседание пакет от антикризисни и насърчителни мерки. След срещата министър-председателят Бойко Борисов ще даде брифинг в Гранитна зала на Министерски съвет от 13.30 ч.

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви преди началото на заседанието, че подкрепя предложението на вицепремиера Цветан Цветанов министерските заплати да се намалят с 10 процента и парите да бъдат отделени за възнагражденията на полицаите.

От своя страна министър Росен Плевнелиев заяви, че е категорично против да се подпомагат служителите на МВР. Според него трябва да има реформа в сектора, защото според него той не работи.

Министърът на финансите Симеон Дянков също ще обсъди антикризисните мерки за по-бързо излизане на България от кризата на среща с ръководствата на КНСБ, КТ „Подкрепа" и шестте национално представителни работодателски организации.

През седмицата чернова на проект с 28 мерки за ограничаване на дефицита по консолидираната фискална програма за 2010-а, сред които данък върху пенсии и намаляване на майчинството, бе предоставена на медиите. Синдикалните лидери потвърдиха, че разполагат с такъв документ с около тридесетина проектомерки и видяха в тях „гилотина" за хората.

От Министерството на финансите отрекоха съществуването на подобен пакет и нарекоха огласените от медиите мерки „ужасяващи".

В "ужасяващите" проектомерки за икономии се предвижда с 10-процентен налог да се облагат пенсиите над определен размер, който ще се счита за необлагаем. Работещите пенсионери или да не получават пенсия или само половината от полагащата им се пенсия, e друга от мерките.

Друга „ужасяваща" мярка е и майчинството да се намали от 410 на 225 календарни дни. Сред останалите предложения са данъкът върху доходите на физическите лица да се изчислява върху брутната заплата, като не се приспадат осигуровките. Самоосигуряващите се пък няма да могат да внасят осигуровки на базата на доход, който е по-нисък от изравнителния доход за предходната година.