Кабил обсъди проблемите с родното млекопроизводство в Берлин
Кабил обсъди проблемите с родното млекопроизводство в Берлин / netinfo

Заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова, която е изготвила проекта за промяната, се съгласи, че предложените 50 процента могат да бъдат променени. По предложение на заместник-министъра Георги Петърнейчев синдикатите и шефовете на работодателите в железниците - БДЖ и „Железопътна инфраструктура”, се съгласиха в едномесечен срок да решен премахва ли се спорният член 51 или се създава нов закон за конституционното право на стачка.

Над 50 държави, сред които и България, участват от днес в международното изложение за селско стопанство в Берлин „Зелена седмица”. България участва в 73-тото издание на „Зелена седмица” с 10 фирми и организации от аграрния и хранителния сектор. Българският щанд е с площ 115 кв. м и на него се представят продукти от млечния и винарския сектор, както и замразени зеленчуци, консерви и биопродукти.

Федералният министър на прехраната, земеделието и защитата на потребителите Хорст Зеехофер и кметът на Берлин Клаус Веверайт разгледаха българския щанд, където се срещнаха с българския министър на земеделието Никат Кабил и зам.-министър Бюрхан Абазов. Гостите бяха посрещнати с питка и шарена сол по българска традиция.

Министър Кабил и немският му колега са разговаряли за актуални проблеми в българското земеделие и по-специално за млекопроизводството. България получава помощ от Европейския съюз за единица площ, няма преки инвестиции в животновъдството и това създава проблем, е отбелязал министър Кабил.

Двамата министри са обсъдили и реформата във винения сектор, одобрена от Брюксел в края на 2007-ма. Въпреки известните разногласия, всички си тръгнахме с мисълта, че сме доволни, шеговито е подхвърлил германският министър.