К. Димитров: От ДСБ не сме против развитието на ядрената енергетика
К. Димитров: От ДСБ не сме против развитието на ядрената енергетика / netinfo

Българите няма да станат по-богати с този подход на управляващите. От ДСБ не сме против развитието на ядрената енергетика, но заложените пари за „Белене” са само част от онова, което ще трябва, за да бъде построена централата. Това със сигурност ще бъде един проект, който ще бъде на загуба, защото на фона на всичките пари, които ще трябва да се инвестират, няма да има печалба от тока, който ние бихме изнасяли от там. Това каза в предаването “Денят” на Дарик радио Константин Димитров от Парламентарната група на ДСБ.

Цената на тока трябва да оправдае точните разходи за АЕЦ „Белене”. Не можеш да представяш смешно ниска сума и с оправдание за международната конюнктура да я повишаваш впоследствие, допълни той.

Според Константин Димитров не е важен само периодът на възвръщаемост, но и печалбата. Периодът на възвръщаемост не е ясен, но над 10 години е неприемлив, допълни депутатът от ДСБ и уточни, че от своя страна печалбата трябва да бъде от 10% до 16%, а тези два фактора са под голямо съмнение от нещата, което ние знаем до този момент.

Що се отнася до другия проект на управляващите - „Южен поток”, от ДСБ искаме да видим договора. Против сме сключването на такъв договор на тъмно, без Народното събрание и гражданското общество да са обсъдили всички параметри по него. По време на ратификацията ще искаме всичко да бъде предоговорирано, допълни още Димитров.

Един от начините за вдигане на стандарта на населението е чрез инвестиции в проекти, защото не може тези крупни инвестиции да не окажат влияние върху стандарта на живот. За тези проекти идват пари отвън, но би трябвало част от инвестицията да се поеме и от нашия бюджет. Това каза също в предаването “Денят” на Дарик Борис Николов, член на Парламентарната комисия по енергетика, по повод на проведения Консултативен съвет за национална сигурност.

Според него ниската енергийна ефективност може да бъде повишена именно чрез проектите „Южен поток”, „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене”.

По думите на Борис Николов страната ни ще спечели и трите, и трябва да се гордеем от тези проекта.

Негативната енергийна картина в света стимулира предприемането на такива ходове. Токът от АЕЦ „Белене” ще е рентабилен и световната криза ни помага. За „Южен поток” няма рискове, има само очаквани сериозни приходи, дори и за собствениците на земя, допълни още депутатът от управляващата коалиция.

На отправените към него нападки от Константин Димитров от Парламентарната група на ДСБ, че договорът за „Южен поток” е сключен на тъмно, той отговори, че до края на юли месец парламентът ще ратифицира договора. Той заяви, че вярва на правителството и според него, дори и да има недоразумения, всичко ще е изгладено и този договор ще работи за населението.

Нормалната възвръщаемост за такива крупни проекти е от 5-10 години. Ако „Белене” не убеждава за ефективността си, ще гласувам „против”, подчерта членът на Парламентарната комисия по енергетика.