Изтича срокът за заявки кредиторите на Кремиковци да капитализират вземания
Изтича срокът за заявки кредиторите на Кремиковци да капитализират вземания / cнимкa: Sofia Photo Agency

Днес изтича срокът, в който кредиторите на „Кремиковци” могат да заявят желание да капитализират вземанията си. Ограничение има единствено за публичните вземания.

Преди един месец синдикът на „Кремиковци” Цветан Банков покани кредиторите да заявят желание дали вземанията им да се превърнат в част от капитала. След като бъде изготвена окончателна оценка на активите, кредиторите ще могат да вземат окончателно решение.

Капитализирането на дълговете на дружеството е в основата на оздравителния план, който синдикът внесе в съда. Публичните дружества обаче не могат по закон да се възползват от тази процедура. Комбинатът има големи дългове към Националната електрическа компания, „Булгаргаз”, Български държавни железници и други.

Още с встъпването си в длъжност новият икономически министър Трайчо Трайков заяви намерение държавата да се дистанцира максимално от казуса, тъй като дружеството е почти изцяло частно. Миналия понеделник премиерът Бойко Борисов и министрите на икономиката и на финансите се срещнаха с част от облигационерите на комбината. След срещата бе сформирана работна група, която да направи анализ на икономическото състояние на комбината.