Изтеглят от пазара опасни обувки за малки деца
Изтеглят от пазара опасни обувки за малки деца / БГНЕС
Изтеглят от пазара опасни обувки за малки деца
21608
Изтеглят от пазара опасни обувки за малки деца
  • Изтеглят от пазара опасни обувки за малки деца

Опасни детски обувки са изтеглени от пазара и забранени за продажба след рутинна проверка на Комисията за защита на потребителите. Това каза за Дарик председателят на комисията Дамян Лазаров. Той е издал заповед за забрана на розовите обувки за момиченца заради съществуващи опасности от алергични реакции или задушаване.

Инспектори от комисията са открили опасните обувки в град Русе и след лабораторно изследване е установено по безспорен начин, че са опасни. Това каза още Лазаров и увери, че стоката е забранена за разпространение и изтеглена от търговската мрежа.

„Опасността се състои в това, че има повишено съдържание на формалдехиди и лепило, което може при обуване на босо да проникне в кожата и от там в организма на детето. Също така имаше много приятни топченца, които са украса, но закрепени с конец, който не може да издържи на очаквания натиск и има вероятност да попаднат в устата и от там в дихателните пътища на малките деца. Това са елементите на опасност. Продуктът е нов, забранен е и се изтегля от пазара", обясни Лазаров.