Изплащат евросубсидиите за фермерите за 2009-а след 1 декември
Изплащат евросубсидиите за фермерите за 2009-а след 1 декември / снимка: DarikNews, Надя Коцева

Европейските субсидии на глава животно за 2009 година ще започнат да се изплащат след 1 декември тази година. Това каза министърът на земеделието Валери Цветанов пред протестиращите пред аграрното министерство близо 100 фермери. Междувременно, на протеста стана ясно, че председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриян Цаконски подава оставка.

Протестиращите фермери изразиха недоволството си от късната дата, но министър Цветанов ги увери, че ще се правят опити средствата да бъдат преведени по-рано, така както се случи в края на 2008 година. „Това е истината. Сега каквото и да викате, както и да го казвате, това е положението”, допълни министърът.

Колкото до субсидиите за миналата година, министърът заяви, че вече са изплатени около 80 % от средствата или над 400 млн. лв. Само за два месеца и нещо тази сума е изплатена, каза още Цветанов.

На среща с премиера Станишев по-рано, министър Цветанов и браншовици от земеделския сектор обсъдиха темите за понижаване на ДДС на хранителните продукти, старта на идентификационната система, плащането на субсидии за пасищата, качеството на храните и етикетите върху продуктите.

На срещата единствен представител на животновъдите бе Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. „Срещата протече много добре за отрасъла”, каза Синапов след това.

Междувременно, председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриян Цаконски, подаде оставка. „Опитаха се управляващите да извадят някакви компромати, не успяха и затова започнаха да работят вътрешно да разядат организацията отвътре и аз не искам да бъда изкупителна жертва”, каза Цаконски.

Цаконски ще остане на поста си до 14 април, когато на общо събрание на асоциацията, ще се избере нов председател.

 Инфолмацията е актуализирана към 18.00 ч