Българското вино има 100 % шансове да пробие на китайския пазар. Това заяви на среща днес със зам.-министъра на земеделието д-р Светла Бъчварова зам.-областният управител на област Хебей в Китайската народна република Сонг Енхуа.
Специално разработени български вина според традиционните вкусови предпочитания на потребителите в Азия вече се предлагат там, подчерта зам.-министър Бъчварова.
Гостите уточниха, че в последните години в Китай се наблюдава засилен интерес към напитката, особено сред младите. На срещата представителите на делегацията подчертаха изключителния си интерес към съвместни научни разработки в областта на розопроизводството и производството на розово масло.
Утре делегацията ще посети Института по розата в гр. Казанлък, където на място ще се запознае с климатично-почвените условия на розопроизводството у нас, както и със сортовия му състав.
Млякото, сиренето и млечните продукти са третото направление, в което страната ни представлява търговски интерес за Китайската народна република. Зам.-министър Бъчварова подчерта, че България е заинтересована от разширяване на позициите си на огромния китайски пазар и подобряване на търговското си салдо.
На срещата беше подчертано, че българската държава би гарантирала за доброто качество на изнасяната закваска за производство на кисело мляко чрез прекия си контрол на качеството в предприятието „Ел Би Булгарикум.