Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв.
Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв. / снимка: БГНЕС, архив

Като резултат от отличната работа на създадените звена за борба с корупцията и контрабандата министър-председателят Бойко Борисов определи високите приходи в бюджета.

По данните на Министерството на финансите към 31 юли 2015 г. изпълнението на приходите ще бъде малко над 19 милиарда лева, което представлява 62,7 на сто от годишния размер - непостиган в последните години размер, по думите на заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев. Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв., като за същия период на миналата година дефицитът е бил 1,147 млрд. лева, съобщи Ананиев на днешното правителствено заседание.

„Сами разбирате, че всичко това отива в частни джобове и сега се изправя срещу нас. Затова искам още веднъж да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори, са точно тези, които понасят най-големите щети в момента”, коментира министър-председателят Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

В публикувана на сайта на правителството стенограма от днешното заседание премиерът призовава партньорите да не се поддават на приказки, чиято цел е да се вклинява напрежение, да имат търпение, воля и сила.

Борисов отбелязва, че е обещал финансова подкрепа на военният министър Ненчев, в случай, че има договор за ремонт на изтребителите. По думите на Борисов целта е да бъдат гарантирани няколко години стабилност, докато се провеждат консултации и предварителни разговори.

Министърът на отбраната информира кабинета за действията по възникналия нов пожар в Странджа. По думите на Ненчев единият от двата вертолета Ми-17, използвани при гасене на пожарите, е вече с изтекъл ресурс, а другият се ползва за гасене от два екипажа на смени. Министърът отбелязва, че и двата хеликоптера се нуждаят от ремонт. За това ще са нужни около два милиона лева, заявява Ненчев и допълва, че се прави всичко възможно да бъдат ремонтирани дружество „Летец”, за да бъде по-ниска цената.

Премиерът Борисов възлага на министъра на отбраната да започне процедурата по ремонтите на вертолетите: „Сега действайте, за да не се губи време, защото не се знае до октомври какво и как ще се случи. А пък за новия бюджет като се планира, ще имате грижата да прибавите. Значи днес митниците и данъчните да работят за два милиона в повече още”, заявява Борисов.

В отговор на питане на премиера за ситуацията във Фонд „Научни изследвания”, министърът на образованието Тодор Танев заявява, че до десет дни вероятно ще бъде променен съставът на Изпълнителния съвет, „за да може да започне оздравяването на тази неподлежаща на поправяне концепция, която до момента е правила немалко проблеми не само на учените, но и на правителствата. Захванал съм се и ще го направя”, казва образователният министър.