Избраха БНП „Париба” да финансира АЕЦ „Белене”
Избраха БНП „Париба” да финансира АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency

Френската банка БНП „Париба” ще бъде структуриращата банка по финансирането на АЕЦ „Белене”, съобщи руският изпълнител на проекта „Атомстройекспорт”. Оттам уточняват, че договорът между банката и българската Национална електрическа компания е подписан на 4 юни.

Последващото обезпечаване на финансирането ще се осъществи на три етапа и ще премине през избор на консултант, подготвяне на търг за финансирането и представяне на финансовия отчет.

“Париба” трябва да определи финансовите структури, които да предоставят средства за строителството на АЕЦ “Белене”. Очаква се през следващата година да завършат преговорите за избор на кредитори. На НЕК ще бъде предоставен списък на финансовите структури, които ще имат задължението да дадат конкретно предложение с посочени срокове и условия на финансиране.

По проекта за централата все още не е избран стратегически инвеститор, като от „Атомстройекспорт” увериха, че това ще се случи в най-близко време. НЕК трябва да реши кой от двамата кандидати – немския гигант RWE или белгийската компания Electrabel да избере за притежател на 49 процента от атомната централа.

Стойността на проект за строеж на „Белене” е 3,997 млрд. евро за 2 блока по 1000 МВт.