Ивановски: Ползвам се с доверието на Плугчиева
Ивановски: Ползвам се с доверието на Плугчиева / снимка: Sofia Photo Agency

Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски съобщи, че се ползва с доверието и подкрепата на новия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева. По повод твърденията, че Ивановски ще се раздели с с поста си заради критичните писма от Брюксел за европарите, заместник-предедателят на НДСВ Милен Велчев заяви, че царската партия има пълно доверие в действията на Ивановски. Той обяви персоналните промени, които се предвиждат заради спрените пари от еврофондовете, като едно от уволненията вече е факт:

Директорът на централното звено за финансиране и договаряне Тошанов с вчерашна дата е освободен от дирекцията. Вие много добре знаете, че аз бях поискал неговата оставка още на 31 март и се надявам, че до ден-два ще бъде назначен от мен и новия програмен директор на изпълнителната агенция по програма ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В писмото си от 31 март аз поисках оставките на госпожа Беремска – на нейно място е назначен вече господин Ананиев, на господин Тушанов, на господин Михалевски – можду дрегото трябва да кажа, че господин Михалевски коректно си даде оставката пред мен, но всъщност номинацията, която трябваше да направи Асен Гагузов, породи забавянето на назначението на нов програмен ръководител на мястото на Михалевски, и на директора на програма ФАР в Министерството на регионалното развитие господин Герасимов, който също смятам, че след като бъде назначен програмен ръководител, ще му бъде дадена възможност той да си подбере директора с който той ще работи.

Междувременно Министерството на финансите публикува указания за контрола и проверка на разходите по програма ИСПА/Кохезионен фонд до Министерствата на регионалното развитие, на околната среда, на транспорта и Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” с копие до вицепремиера Меглена Плугчиева. В документа се уточнява, че тези указания не променят вазимоотношенията между разплащателния орган и управляващите органи по програмата, а целта им е да се дадат пояснения. Освен проверки на място по изпълняващите се обекти, контролът предвижда и редовна оценка както от вътрешни, така и от външни одитори.