Иван Костов прогнозира дефицитът да надхвърли 2% за 2013-а
Иван Костов прогнозира дефицитът да надхвърли 2% за 2013-а / снимка: БГНЕС, архив
Иван Костов прогнозира дефицитът да надхвърли 2% за 2013-а
70169
Иван Костов прогнозира дефицитът да надхвърли 2% за 2013-а
  • Иван Костов прогнозира дефицитът да надхвърли 2% за 2013-а

Дефицитът може да надхвърли 2% за миналата година, заяви в "Седмицата" на Дарик бившият премиер Иван Костов. По думите му въпреки това дефицитът е управляем. Костов допълни, че още при приемането на единната сметка при правителството на ГЕРБ, той е предупредил, че тя ще бъде отменена от Конституционния съд.

„Нашата прогноза е за неизпълнение на данъчните приходи между 400 000 и 500 000 затова, че ще бъде удържан дефицитът на касова основа на цената на силно намаляване на разходите. Едновременно с това прогнозираме, че ще се повиши дефицитът на начислена основа и той ще бъде над 2%”, обясни Костов.  

Костов се съгласи с твърдението на правителството, че изплаща много по-добре от предходното връщането на ДДС. „Това е така, плати. Може би даде прекалено голям приоритет на тези разходи. Разплати, това е вярно. Това му позволи да не отиде към още по-голямо неизпълнение на общите приходи. Това, че правителството разплати част от висящите му задължения, че касата разплати болничните дългове и т.н., това позволи и фирмите да се разплатят с бюджета и не е чак толкова голямо, колкото можеше да се получи при една консервативна политика, неизпълнение”, разясни Костов.

„Най-тревожното е, че на този половин милиард по-малко приходи отговаря едно значително номинално неизпълнение на прогнозирания БВП”, посочи още той.

Според Иван Костов здравеопазването и образованието са ключови за страната ни. Изследванията, направени от ръководената от него Лаборатория, показват, че ще продължи влошаването на демографската структура на страната ни и именно затова трябва да се вземат мерки.

Костов определи искания от ГЕРБ вот на недоверие заради сигурността като недообмислен, тъй като аргументите ще се обърнат срещу тях.

„Мен ме плаши понятието неврополитика, което изработиха тук на Западните Балкани. Неврополитиката е истерична, неуравновесена, политика с използване на най-крайни болшевишки прийоми. Аз виждам много неврополитика в България, и, за съжаление, поява на невродесница. Като че ли започва да обхваща някои хора в дясно. Това е много грозно явление. Не могат да бъдат десни болшевики”, каза пред Дарик Костов.

АБВ е резултатът от крайно нестабилната констелация, която имаше досега. Нестабилна констелация, опряна на гласовете на „Атака”, невъзможност на БСП и ДПС да имат мнозинство, ключовата роля, която „Атака” заема и може с гласовете на ГЕРБ да спира всякакви леви проекти на практика захраниха появата на АБВ”, коментира още той в „Седмицата”.

Иван Костов се обяви за референдум за изборното законодателство, но предупреди, че въпросите, които предлага президентът Росен Плевнелиев, не са добри.