/ ThinkStock/Getty Images
Южна Африка възстановява плановете си за изграждане на атомни централи с подписването на споразумения с няколко държави, каза министърът на енергетиката Ммамолоко Кубайи.
 
Миналия месец съд в Кейптаун отсъди, че правителството не е позволило адекватни обществени консултации за предварителни споразумения с Русия, Южна Корея и САЩ за изграждането на осем реактора.
 
Стремейки се да отговори на нарастващото търсене на електроенергия, Южна Африка през последните години подписа също споразумения с Франция и Китай.
 
"Реших, че няма да обжалвам решението на Върховния съд на Кейптаун по този въпрос", каза Кубайи на пресконференция.
 
Сега правителството планира да подпише нови споразумения с всичките пет страни, които впоследствие ще бъдат внесени в парламента, каза тя.
 
Южна Африка разполага с единствените два ядрени реактора на континента и се стреми да поднови ядрената си програма в опит да прекрати зависимостта си от въглища, за да произвежда електроенергия.
 
Правителството съобщава, че планираните осем нови реактора ще осигурят още 9600 MW електроенергия. Но разходите за изграждането на новите мощности - около 1 трлн. ранда (73 млрд. долара), обявени през 2010 г., предизвикаха критики.
 
Въпросът се превърна в политически, а президентът Джейкъб Зума и неговите поддръжници настояват за развитието на програмата, докато други, включително членовете на опозицията, са сдържани.
БГНЕС