Италия опрости процедурата за наемане на румънски работници
Италия опрости процедурата за наемане на румънски работници / netinfo
Италианското правителство е решило да опрости процедурата за наемане на румънци на работа във всички производствени сектори, за които не бе даден свободен достъп до пазара на труда. Това съобщи днес румънският Департамент за работа в чужбина към министерството на труда, социалната солидарност и семейството, предаде агенция Ромпрес.

Съгласно опростената процедура работодателят може да използва специалните формуляри, които може да бъдат намерени на Интернет-сайтовете на министерствата на вътрешните работи и на социалната солидарност в Италия, и по пощата изпраща в Бюрото за имиграция молба за разрешение за наемане. Дирекцията за работа в провинцията, в която ще се развива дейността, проверява условията по договора, след което Бюрото за имиграция на провинцията издава разрешителното. То трябва да бъде представено от работника на квестурата, за да получи карта за престой - лично или по пощата.

От 1 януари 2007 г. също така спират мерките по експулсиране от Италия, с изключение на случаите, при които е взето такова решение заради мотиви, свързани с реда, сигурността или общественото здраве./БТА/