Ислямска държава пусна своя парична единица
Ислямска държава пусна своя парична единица / Guliver/Getty Images

Организацията Ислямска държава е пуснала в обращение своя собствена валута, с която търгува петрол в Източна Сирия, предаде ДПА, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Джихадистката групировка е наредила на всички търговци на петролни продукти от Източна Сирия да използват вече нейната парична единица - златен динар. Той се продавал в местни обменни бюра и се разменял срещу 190 долара.

Приходите на Ислямска държава от петрол спаднаха до $15 млн. месечно

Междувременно се появи доклад на компанията Ай Ейч Ес "Джейнс", в който се твърди, че "Ислямска държава" е загубила 12% от територията си през 2016 г. Анализът, цитиран от ДПА, показва още и драстичен спад на приходите на групировката.

Джихадистката групировка в момента контролира около 68 300 кв. км в Сирия и Ирак при над 90 000 кв. км в началото на 2015 г. "Ислямска държава" в последно време загуби територии, отстъпвайки пред кюрдските сили в Северна Сирия, сирийските правителствени сили в централния пустинен район на Сирия и иракските сили западно и северно от Багдад.

Ислямска държава губи все повече територии и приходи

Освен това месечните й приходи са спаднали от около 80 млн. долара в средата на 2015 г. до 56 млн. долара през март 2016 г. и може би оттогава са намалели с още 35%, смята Ай Ейч Ес "Джейнс".

Източник: БТА